Nieuws en media
nl
nldebe
Renovatie en Onderhoud
van Industriële Daken en Gevels

In 2024 daken in Nederland asbestvrij

22-10-2018 17:15

Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden in Nederland. Waarom? Omdat asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Elk jaar overlijden er zo’n 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. Zeker bij daken die voor het jaar 1994 geplaatst zijn, is de kans groot dat er asbestvezels vrij kunnen komen.  

Wat als het dak na 2024 niet asbestvrij is?

In eerste instantie is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest. Wanneer dit na 2024 nog niet gedaan is, zal de Nederlandse Overheid zich beroepen op de Algemene wet bestuursrecht. De eigenaar is verplicht om het dak te laten verwijderen. Heeft dit geen effect? Dan kan de last onder bestuursdwang worden opgelegd. Op kosten van de overtreder wordt alsnog het dak asbestvrij gemaakt.

Dit moet u weten voordat u het dak gaat vervangen

Wanneer u het dak gaat slopen, zult u de gemeente op de hoogte moeten stellen middels een sloopmelding. Kiest u ervoor om het dak zelf te slopen? Houd dan rekening met de volgende eisen:

  • Het dak mag niet beschadigd zijn
  • Het dak is kleiner dan 35 m²
  • Er zijn geen asbesthoudende dakleien aanwezig
  • Het betreft geen bedrijfspand

Is er sprake van een van de bovengenoemde situaties? Dan bent u verplicht om een asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.  

Draag uw steentje bij aan een gezondere leefomgeving

Nu u weet dat het inademen van asbestvezels voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen, wilt u natuurlijk uw dak zo snel mogelijk vervangen. Op de website van de Rijksoverheid leest u alles wat u moet weten over dit asbestplan.

Han v Heertum:
Carlo Vercoulen:
Christian Kurtz: